Over Ons

Het Rode Kruis Afdeling Belfeld houd zich voornamelijk bezig met de uitvoering van het zogenaamde Taakveld 3 noodhulp

Eigenlijk dekt de naam “noodhulp” zijn lading niet. De benaming noodhulp doet vermoeden dat binnen dit taakveld alleen hulp gegeven wordt in noodtoestanden maar dit is slechts een onderdeel van dit taakveld.
Het Rode Kruis Belfeld staat natuurlijk altijd klaar om bij calamiteiten hulp te verlenen. We hebben dit in een recent verleden nog kunnen zien bij de overstromingen van de maas, waar wij ook ons steentje hebben bijgedragen aan de hulpverlening.

Het meest bekend is dit taakveld echter door de hulpverleningen die het Rode Kruis Nederland biedt bij diverse evenementen, ook in Belfeld is dit niet anders.
Binnen Belfeld verlenen wij hulp bij een keur aan evenementen, variërend van sportevenementen (binnen en buiten) tot braderieën en de festiviteiten rond het vastelaovend-gebeuren (voor de niet-limburger: carnaval).

Afhankelijk van het soort evenement wordt er een team van hulpverleners samengesteld. Het aantal is hulpverleners binnen dit team is ook afhankelijk van het risico op ongevallen dat het evenement met zich mee brengt. We kunnen wat dat aangaat binnen Belfeld bouwen op een ruime ervaring hierin.
De vrijwilligers die aan de hulpverleningen deelnemen zijn allen goed opgeleide en ervaren hulpverleners die gewend zijn in teamverband te werken. Om dit niveau te behouden wordt er jaarlijks een lesprogramma gemaakt waarbij wekelijks een bijeenkomst plaats vind. Meer hierover is te vinden binnen taakveld 5 opleidingen. Natuurlijk zit er aan het bovenstaande een prijskaartje. Het opleiden en uniformeren van de vrijwilligers en de aanschaf van hulpmaterialen is niet goed koop, vandaar dat voor een hulpverlening een onkostenvergoeding gevraagd wordt.

Meer informatie hierover is via ons secretariaat te verkrijgen